perjantai 10. toukokuuta 2013

Blogin takana taudissa.

Kirjoittelin tässä sairaslomapäiviä viettäessä uusille ja miksei vanhoillekin lukijoille vähän omaa tarinaa taustoistani. Julkaisen sen nyt tässä ja sama teksti siirtyy myös tuonne välilehdille, josta löytyy siis myös kisakalenteri ja tuloksia niitä kaipaaville :).

Ensin pikaisesti vähän kuulumisia.. Kovin hyvin ei tosiaan mene varmaan ikinä, jos on sairaslomalla. Syy, miksi sillä olen, on niinkin kiva "lastentauti" kuin vesirokko. En tosiaan sairastanut sitä lapsena, ja se tuli jostain nyt. Onneksi tämä ei ole ollut niin paha kuin aikuisena voisi olla, joten uskon, että pääsen maanantaina taas töihin ja toivottavasti pikkuhiljaa myös treenien pariin. Kuumetta oli vain kolme päivää ja sekin aika matalaa. Inhottavinta on tietenkin nuo patit, joiden parantuminen kestää tovin.. Onneksi nyt viimeisetkin alkavat kuivua pikkuhiljaa ja sitä myöten parantua.

Joten treenien suunnalta ei mitään kerrottavaa nyt ole, ajatus on ollut tiukasti vaan tämän taudin parantamisessa. Toki hetken ehdin surra taudin ajankohtaa, mutta eihän tälle mitään voi. Ja onneksi sain lääkkeen, jonka pitäisi auttaa myös siinä, että jälkitauteja ei tulisi niin helposti. Toivottavasti viikossa en ole ihan rappeutunut kunnon puolesta, vaan pääsisin varovasti aloittamaan ensin parin viikon kunnon treenin ja sitten valmistautumisen kesäkuuhun ja ekoihin kisoihin!

Mutta nyt se tarina:


Blogin takana tekstejä kirjoittelee 25-vuotias triathlonisti Anni Antikainen. Nyt uskallan jo sanoa itseäni triathlonistiksi, sillä tavoitteita lajiin on asetettu enemmän kuin maaliin pääseminen ;). En suinkaan ole aina ollut urheilija, vaan löytänyt urheilun sanan varsinaisessa merkityksessä oikeastaan vasta viimeisen vuoden aikana. Päivätyönäni teen myyjän hommia urheiluvälineliikkeessä sekä pidän spinning-tunteja tamperelaisessa liikuntakeskuksessa. Viihdyn molemmissa töissäni mainiosti ja niihin on helppo yhdistää tavoitteellinen harjoittelu. Alun perin olen kotoisin Kuopiosta, mutta nyt olen asunut (ja viihtynyt mainiosti) Tampereella jo useamman vuoden.


Mutta nyt vähän taustoja siitä, kuinka tähän on päädytty.

Kuten yllä jo totesin, en ole aina ollut urhelija, enkä varsinaisesti kilpaillut ratsastusta lukuun ottamatta koskaan missään lajissa. Perusliikunnallinen olen kuitenkin ollut lapsesta asti ja ennen teini-ikää lajivalikoima koostui lähinnä ratsastuksesta, tanssista ja laskettelusta. Tykkäsin aina koululiikunnasta ja liikuin mielelläni, mutta pikkuhiljaa harrastukset vähenivät siten, että jäljelle jäi vain ratsastus. Sama laji vei mukanaan toiselle paikkakunnalle jatko-opintoihin peruskoulun jälkeen. Meni muutama vuosi lähes pelkän ratsastuksen parissa, ja samalla pääsi kertymään muutama ylimääräinen kilo koulun maittavien ruokien parissa. Vuonna 2007, ennen koulun loppua, innostui sitten tiputtamaan ne muutamat kilot pois ja aloittamaan lenkkeilyn. Seuraavana vuonna liityin kuntosalille jäseneksi, ja innostuin käymään lenkkeilyn lisäksi ryhmäliikuntatunneilla ja kuntosalilla. Samaan syssyyn juoksin ensimmäisen puolimaratonini. Silloin tuntui, että olen vihdoin löytänyt sellaisen olotilan, jossa on hyvä olla. 

Vuonna 2009 oli edessä muutto Tampereelle, ja samalla opiskelun ohessa aloitin työt spinning-ohjaajana. Pidin paljon tunteja opiskelun ohessa ja seuraavana syksynä hankin itselleni ensimmäisen maantiepyörän. Samoihin aikoihin mielessä alkoi kyteä ajatus triathlonista, johon osallistumisesta olin haaveillut pienestä asti. Meillä oli ollut tapana käydä katsomassa Kuopio triathlonia, kun olin nuori, ja eräänä kesänä olin kisakatsomossa todennut, että: ”minäkin haluan osallistua tähän joskus”.


Uudesta maantiepyörästä innostuneena osallistuin kesällä 2011 muutamaan pyöräilytapahtumaan ja samalla rohkaistuin ilmoittautumaan siihen lapsuuden haaveeseen – Kuopio triathloniin. Minulle, kuten monelle muullekin triathlonia aloittavalle, uinti oli se suurin ongelma. Ensimmäinen pikamatkan triathlon Kuopiossa sujui oikein hyvin, vaikka uinkin rintauintia koko matkan. Kilpaileminen oli sen verran kivaa ja innostus lajia kohtaan kasvoi siinä määrin, että päätin opetella uimaan oikeasti. 

Säännöllinen uintiharjoittelu tuotti tulosta ja kesä 2012 meni kilpailuiden osalta paremmin, kuin uskalsin odottaakaan. Jälleen innostus ja mielenkiinto lajia kohtaan kasvoivat sen verran, että syksyllä 2012 kuvioon tuli mukaan valmentaja ja tavoitteet siirtyivät kuntosarjoista muualle.


Nautin harjoittelusta äärettömän paljon, ja omalla tavallaan mahtavaa on saada kokea ne kaikki hyvät ja huonot päivät myös siellä urheilun parissa. Nyt on jo vaikeaa kuvitella elämää ilman isoa treenikassia, märkiä uimapukuja, rapaisia lenkkareita ja hikisiä treenivaatteita. 

Vaikka matka tähän asti ei ole sujunut ihan ongelmitta, en vaihtaisi näitä hetkiä mihinkään. Pienet loukkaantumiset ja sairastumiset kysyvät luonnetta malttaa levätä, vaikka mieli haluaisi jo mennä. Kokonaisuutena olen valinnut niin mielenkiintoisen ja monipuolisen lajin, että en tiedä, osaako tästä irrottautua edes sitten, kun sen aika on. Mutta sitä ennen aion harjoitella, tulla paremmaksi, tulla nopeammaksi, voittaa ja nauttia elämästä triathlonistina – mihin asti tämä tie sitten viekään!

2 kommenttia:

  1. Oletko jättänyt hevoset kokonaan, vai vieläkö ratsastat?

    Minä olen yrittänyt yhdistää ratsastuksen (kisaavana ratsastuskouluoppilaana) ja triathlonini, mutta se on osoittautunut vaikeaksi. Ajan puutteen vuoksi, mutta myös sen vuoksi, että ridaus tuntuu haittaavan triathlonharjoittelua (jäykistää ja jumittaa). Kun taas triathlon on ollut tosi hyvä tukilaji ratsastukseen.

    Mun haave olisi yhdistää kilpaileminen näissä kummassakin lajissa, mutta en ole löytänyt yhtälöä miten se onnistuisi niin, että perhe ja työ ei kärisisi liikaa.

    Tsemppiä sulle kisoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,

      on ne heppahommat nyt toistaiseksi tainneet jäädä kokonaan. Kisaaminen siinäkin lajissa kiinnostaa kyllä edelleen, mutta ei oikein sellainen metsähumputtelu. Oon ajatellut, että tosiaan kahden lajin yhdistäminen etenkin ajallisesti (ja myös rahallisesti) on aika vaikeaa. Etenkin kun molemmat on sellaisia, että treenit vie reilusti aikaa. Ehkä joskus isona ja rikkaana triathlon-uran lopettaneena hankin vielä kivan hepan!

      Varmasti aika oleellisessa osassa on kaikenlainen liikkuvuus-harjoittelu näiden lajien yhdistämisessä, ratsastus kun tosiaan on aika jumittavaa.. Toivottavasti löydät hyvän ratkaisun yhdistää lajit edes jossain muodossa! :)

      Poista