sunnuntai 11. elokuuta 2013

Perusmatkan SM-kisat Kuopiossa.

Eilen oli yksi kisakauden päätavoitteista, eli perusmatkan SM-kilpailut "kotona" Kuopiossa. Kaupunki on siis entinen kotikaupunkini, jossa asuin reilut parikymmentä vuotta. Koko kisaa edeltävä viikko sujuikin kisamaisemissa kesälomaillen ja kisaan valmistautuen.

Perjantai-iltaan kuului pieni verrapyöräily ja samalla reissulla kisanumeron hakeminen. Ihme kyllä, jännitin vielä tässä vaiheessa tosi vähän, vaikka yleensä se alkaa jo aika aikaisin. Lauantai-aamuksi pikkujännitys kyllä tuli, ja yltyi sitten normaalille tasolle ennen starttia ;). Kisapaikalle saapuessa menin ensin infon kuunteluun, sitten tavarat paikoilleen ja hiljalleen märkkäriä päälle ja verraamaan. Olo oli luottavainen, ja arvelin, että jos mitään ei satu, niin pystyn tekemään oman hyvän ja toivottavasti tämän kesän parhaan suorituksen.Uinti lähti liikkeelle normaalin hyvin, ja melko pian löytyikin sopivan vauhtinen peesi. Ekaa kertaa kisoissa pääsin oikeasti hyödyntämään peesaamista uinnissa! Luulen, että vauhdillisesti olisin samaa vauhtia kyennyt uimaan yksinkin, mutta tällä tavoin pääsin vähän helpommalla ja joku muu (eli Söderströmin Maria) huolehti vauhdinpidosta. Vaihtoon tultiin siis yhtäaikaa.Vaihdossa onnistuin olemaan sen verran nopea, että hetken odottelin pyörällä Mariaa. Reilun kilometrin jälkeen matka jatkui kahdestaan vuorovedolla aina pyöräosuuden loppuun asti. Pyöräily tuntui kokoajan hyvältä, välillä oli tiukempaa ja välillä sai vähän huilia. Pyöräosuudella pääsi hyvin seuraamaan missä muut tytöt menee, ja poljettiin alussa yleisen sijoilla neljä ja viisi. Tokalla kierroksella nähtiin Väisäsen Katja taluttamassa pyörää, ja huomasin, että hänellä oli puhjennut rengas, joten siitä eteenpäin meidän edellä menikin meidän sarjasta enää Tiina ja Suvi. Vaihtoon tullessa eroa edellä ajavaan Suviin ja 23-vuotiaiden Miraan oli n.3,5 minuuttia  ja takaa tuleviin tyttöihin reilut pari minuuttia.


Juoksuun lähtiessä päälimmäisenä oli mielessä, että takaatulevia kovia juoksijoita Pauliinaa ja Heidiä ei saa päästää ohi. Mielessä kävi myös Voimarinteen totaalinen väsähtäminen viiden kilsan jälkeen. Päätin, että tänään en väsy, ja samaa vauhtia pitää juosta kaikki kolme kierrosta. Ja aika hyvin se sitten lopulta toteutuikin, vaikka ihan helpolla ei enää viimeisellä kierroksella jalat liikkuneet. Heti vaihdosta lähdettäessä sain hyvän rytmin päälle, jota sitten piti vain pitää se kymmenen kilometriä. Parin sadan metrin jälkeen Maria livahti ennakko-odotuksen mukaisesti omaa hienoa vauhtiaan ohi. Ekan kierroksen jälkeen kuulin, että olin ottanut Suvia kiinni ja eroa oli enää pari minuuttia. Sen lisäksi, että takaatulevat tytöt piti pitää takana, oli mielessä saada Suvi kiinni. Tokan kierroksen loppupuolella se toteutui, ja viimeisen kierroksen sain juosta jo aika varmana siitä, että sijoitukseni tulee olemaan kolmas. Toki hidastaa en uskaltanut yhtään ennen kuin olin maalissa..


Maalissa sitten uskalsin jo vähän iloitakin ensimmäisestä SM-mitalista ikinä! :)


Vaikka kaikki Suomen huippunaiset ei Kuopiossa tänä vuonna kisailleetkaan ja mitalin saamiseen tarvittiin myös toisen (eli Katjan) epäonnea, niin iloitsen silti tästä mitalista, jota en todellakaan ennen kisaa olisi uskonut saavani. Suomessa se vaan nyt menee niin, että jonakin vuonna samalla ajalla voi päästä mitaleille, kun taas toisena vuotena sillä ajalla voi olla esimerkiksi sijalla kuusi. Uskon, että yhtä onnellinen olisin jonakin toisena vuotena ollut huonommastakin sijoituksesta, jos edellä olisi ollut vielä ne huiput, joiden vauhti on itselleni tulevien vuosien tavoite. Mutta tällä kertaa kisa meni näin ja tämän voimalla jaksan varmasti treenata taas pitkän talven yli. Voi olla, että ominaishaju muuttuu talven aikana klooriksi, sillä uinti on se, joka on edelleen kehitettävien asioiden listalla sijalla yksi.

Vaikka parista eri lähteestä on saannut kisan jälkeen kuulla kommentteja naisten kisan tasosta, niin täytyy myös muistaa, että kaikilla ei ole vuosien taustaa tähän lajiin. Toki minäkin toivon, että lajin kasvamisen myötä yleisen sarjan taso ja vauhdit kasvavat, ja siihen minäkin omalta osaltani pyrin. Eilen oli myös päivä, jolloin tasan kaksi vuotta aiemmin osallistuin ensimmäiseen triathlonkisaani samassa paikassa pikamatkalle ilman kuntoharjoittelua kummemmalla taustalla. Joten jos kahden vuoden ahkeralla triathlontreenillä pystyy suorittamaan perusmatkan aikaan 2.21,38, niin voi varmaan jo päätellä, että se ei ennätyksekseni toivottavasti jää kuin ensi kesään asti!

Tulokset löytyy täältä: http://www.championchip.fi/tulospalvelu/b3ad89d5-8c3f-4340-9d0f-e3d4eb714643/Perusmatkan+SM+NYL.

12 kommenttia:

 1. Ei se vähennä sinun mitalin arvoa yhtään, että viivalta joku on poissa tai jollain on epäonnea. Epäonni kuuluu kilpaurheiluun ja sijoitukset jaetaan niiden kesken, ketkä lähtöviivalle saapuvat. Ja mitä tasoon tulee, sopii minusta ainakin sivussa kommentoivien lähteä itse kokeilemaan mitä edes meidän vauhti vaatii, vaikkei se kansainvälistä tasoa olekaan.
  Nauti upeasta saavutuksestasi, olet sen ansainnut hienon kesän päätteeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viisaista sanoista :) Niinhän se on, että ilman treeniä ei näihinkään vauhteihin ylletä. Ja lupaan nauttia!

   Poista
  2. Komppaan Terhiä, mitali on mitali ja etenkin yleisessä sarjassa älyttömän hieno saavutus.:) Paljon onnea, oli kyllä hieno veto!

   Poista
  3. Kiitos Iina ja hieno oli se sunkin veto, katoinki siellä matkalla et olit ne tytöt tiputtanu peesistä :D

   Poista
 2. Mä olin niin iloinen, kun huomasin tuloksista sun olevan kolmas!! :) Juuri niin kuin Terhi sanoi: Ne, jotka ovat kisassa mukana kisaavat SM-mitaleista! Ei muut. Ja se on ihan varmaa, että sun vauhti tuosta kasvaa vielä huimasti!! Sitä paitsi oot kehittyny ihan älyttömän hienosti, nopeesti ja vauhti on nyt jo nopeaa! Tsemppiä!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni :) Joo, toivottavasti kehitys jatkuu samaan suuntaan, ainakin into on kova! Ja mä taas olin iloinen, kun huomasin, että selviydyit hienosti sieltä uinnista ja lopputuloskin oli mainio :)

   Poista
 3. Onneksi olkoon SM-mitalista!

  Sattuvasti totesit, että samalla ajalla olet toisena vuonna pokkaamassa mitalia ja toisena jäät hännille. Viime vuonna samalla matkalla olisi tämän vuoden aika riittänyt ensimmäiseen sijaan, tänä vuonna se riitti ikäsarjani 4.sijaan.

  Aina voi jossitella ja miettiä, että jos se ja se olisi ollut kisassa, niin en olisi sijoittunut samalla tavalla. Mitalit jaetaan maaliviivan ylittäneiden kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Tosiaan taso ja ajat ovat ainakin tässä maassa hyvin vaihtelevia, oli kyse sitten mistä kisasta tai matkasta vain.

   Niinhän ne jaetaan, ja vaikka sitä miettikin että ketä sieltä puuttuu, niin se ei todellakaan estä iloitsemasta suorituksesta ja mitalista :)

   Poista
 4. Komppaan täysin Terhiä, NInniä ja Päiviä minäkin! Sekä onnittelen hienosta kisasta :)Kova veto kerrassaan, onnea Anni!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne ja tsemppiä lauantain koitokseen! :)

   Poista
 5. Myöhäiset onnittelut! Oot kyllä kova, ja mitalisi ansainnut! :)

  VastaaPoista